Vergeten rundvlees

Een sappige biefstuk of entrecote? Vleeseters zijn er dol op. Maar het rund biedt meer! Prachtig vlees, dat ook nog eens gemakkelijk te bereiden is. Heeft u belangstelling voor onderstaande vlees soorten, mail ons dan even.

De kiloprijs van vergeten rundvlees is € 15,47 per kg.

Bavette

De bavette is de dikke rand vlees uit de flank (vang) van het rund. Het wordt ook ‘vanglap’, flank steak’ of ‘vinkelap’ genoemd, hoewel dat laatste een ander stukje is met een fijnere structuur. De bavette is ‘mager werkvlees’ dat veel beweging heeft gehad, met een grove, lange draad, maar met een echte ‘bite’ en met veel eigen smaak. Omdat het makkelijk én smaakvol is, kan de bavette ook goed op de BQQ of grill. Laat daarvoor de bavette op kamertemperatuur komen en bestrooi het met een beetje zout en peper. Grill het vlees één minuut aan beide kanten in het midden van de BBQ. Laat de bavette daarna aan de zijkant drie minuten rustig garen. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het zo’n 8 minuten rusten. De bavette mag nog wat rood zijn vanbinnen. Snij het op de draad.

Longhaas

De longhaas, bestaande uit de middenrifspier van het rund, wint steeds meer aan bekendheid. In Nederland dan, want in Parijse bistro’s staat het al jaren op de kaart. Dit stuk vlees is heerlijk mals, sappig en smaakvol. De naam longhaas is ontstaan omdat de spier vlakbij de longen ligt. Bak de longhaas kort aan alle kanten in een klontje roomboter met wat peper en zout. Serveer met een lekkere jus of saus. Pas op dat je het niet te lang bakt, daar wordt het namelijk alleen maar steviger van.

Runderezel

Ook wel Ezeltje, liesstukje, slip van de lende, aguilette baronie, of tri tip genoemd.

De runderezel komt van de achtervoet, uit de lies van het rund. Donker van kleur, met een duidelijk zichtbare draad en een lichte vet door adering. Het ezeltje is gemakkelijk te bereiden. Rood of rosé, helemaal doorbakken en zelfs gestoofd. Mogelijk heet het ‘ezeltje’ omdat iedere ezel het kan maken.

Staartstuk

Vlak voor de staart van het rund zit het staartstuk. Een heerlijk, mals stuk rundvlees, waar altijd een mooie laag vet op moet zitten. Het is dik en rozerood, driehoekig van vorm en licht met vet dooraderd.

In Brazilië is dit hét vlees voor op de barbecue, in plakken gesneden als steaks. Ook kun je het grillen of in zijn geheel, gemarineerd bereiden.

Diamanthaas

De diamanthaas is de biefstuk van het voorste gedeelte van het rund, de voorvoet. Het is ronder van vorm en lichter van kleur dan de longhaas en veel fijner van structuur. Heel mals, en niet zo intens van smaak. Diamanthaas wordt ook wel jodenhaas genoemd. De joodse religie verbiedt het eten van de biefstuk van de achtervoet. Daarom eten Joden van oudsher dit mooie stuk schoudervlees.

Runderborstlappen

Borstlappen zijn lappen rundvlees gesneden van de borst van de koe. Het vlees is grof van draad. Dit zijn de ouderwetse lapjes die oma altijd zo lekker kon maken. Het vlees stoven voor ongeveer 2 tot 3 uur.

Assortiment vergeten rundvlees